LAVAT ALHAALLA?

14.09.2023

Askellajiratsastuksessa usein kuulee sanottavan "hevonen kulkee lavat alhaalla" ja saadaksesi paremman töltin, se pitää nostaa edestä ylös. Sanonta on hieman harhaanjohtava, sillä lavat eivät liiku ylhäällä tai alhaalla eikä lapaluu liiku ylös/alas suunnassa. Nostaminen myös yleensä mielletään kaulan ja pään nostamisella ylös, joka pelkästään on kaikkea muuta, kun hevosen ratsastaminen ryhdikkääksi kantaen kehonsa oikein. Ratsastajan istunnan roolia unohtamatta.

Ensin vähän lapaluusta:

Lapaluu niveltyy olkaluuhun ja liikkuu pääsääntöisesti eteen ja taakse. Tätä tehtävää hoitaa kaksiosainen trapezius (kaula- ja rintakehäosa) tämä samainen lihas osallistuu samalla raajan eteen ja taakse vientiin, johon toki liittyy paljon muitakin lihaksia. Kun eturaaja liikkuu eteenpäin niin lapaluun yläosa liikkuu TAAKSEPÄIN ja kun eturaaja liikkuu taaksepäin, niin lapaluun yläosa liikkuu ETEENPÄIN. (Eturaajaan liikkeeseen tarvitaan varsin montaa lihasta, tästä tuonnempana oma juttu). Varsinaiset lapalihakset osallistuvat raajan loitontamiseen ja lähentämiseen sekä olkanivelen ojentamiseen ja koukistamiseen. Arvioitaessa hevosen rakennetta on lapaluun asennolla (pystylapa/viistolapa) merkitystä siihen miten hevosen eturaaja liikkuu. Satuloinnissa lapaluun liikkeen laajuudella on myös merkittävä rooli, koska se määrittelee kuinka eteen satulan voin laittaa.

"Lavat alhaalla" kulkeva hevonen ei siis pikemminkin kanna rintakehäänsä eikä käytä selkäänsä. Hevonen on etupainoinen ja jää pohkeen taakse, painaa kädelle tai pakenee kuolaimen taakse tyhjäksi. Tätä asiaa tulisikin korjata keskittymällä hevosen ratsastamiseen oikein päin, eikä suinkaan yleisimmin käytetyllä tyylillä, jossa hevosen pää ja kaula nostetaan ylös ja saadaan virheellinen kuvitelma siitä, että hevonen "nostaisi" lavat ylös. Tässähän käy siis vain niin, että hevonen ei edelleenkään kanna etuosaansa vaan niskasta olkavarteen kiinnittyvät lihakset muuttavat eturaajan liikettä, joka luo vaikutelman, että "lavat olisivat ylhäällä". Hevonen kulkee käytännössä niin, että pää ja kaula on ylhäällä, rintakehä ja selän etuosa alhaalla, lanneselkä kääntyneenä ylös ja takajalat kaikkea muuta, kun hevosen alla. Niska on jännittynyt eikä olkavarren alue toimi juuri lainkaan. Etujalka liikkuu kyllä ylöspäin, mutta se johtuu vain lähinnä supistuneista ja jännittyneistä kaulan lihaksista eikä kehon ja eturaajan oikeaoppisesta liikkumistavasta. Ratsastaja ei kanna omaa keskivartaloaan, vaan ratsastaa ohjalla taakse- tai ylöspäin. Ratsastajan istunta ja käsi on suurin avaintekijä mihin painopiste asettuu ja miten hevonen kehoaan käyttää.

Tämä ei luonnollisestikaan pidemmällä aikavälillä tee hevosen keholle hyvää, koska voimantuotto ei tapahdu lihaksilla vaan alkaa kuormittamaan hevosen niveliä ja jänteitä. Jännittynyt niska ja kaula alkavat myös vaikuttamaan negatiivisesti hevosen psyykkeeseen.

Seuraavan kerran kun joku kertoo sinulle hevosesi liikkuvan töltissä "lavat alhaalla", sen sijaan että alat nostamaan hevosen päätä ylös ohjilla miettien etupolven liikkeen korkeutta, mieti istutko itse satulassa jäntevästi kannatellen oman keskivartalosi, vastaako hevosesi pohjeapuihin ja tuleeko se rehelliselle kuolaintuntumalle. Mahtuuko lapaluu liikkumaan koko liikelaajuudellaan mahdollistaen olkavarren alueen toimivuuden ja etujalan liikkumisen vai jääkö askel lyhyeksi ja hätäiseksi?

Jaana ja Mari

Ylempi kuva lainattu netistä (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Horse_anatomy.svg)