ETUOSASTA JA ETURAAJOJEN LIIKKEISTÄ

04.07.2024

Hätäinen etujalan liike ylöspäin ilman raajan ojennusta, vaikeudet kääntymisessä ja väistöissä kielii usein eturaajoihin vaikuttavien lihasten toimintahäiriöstä. Lisääntynyt takominen on myös merkki etujalan hidastuneesta toiminnasta. Toimintahäiriö voi olla esimerkiksi vamman aiheuttama, rasituksesta tuleva lihasjännitys, puristava varuste tai vaikka ratsastajan vino istunta, joka estää lihaksen optimaalisen toiminnan. Pelkkä jännitys niskassa tai leukaperissä vaikuttaa koko kaulan toimintaan, joka heijastuu suoraan eturaajan liikeratoihin.

Hevonen, jolla on vaikeuksia kääntyä toiseen suuntaan tai vaikka väistäminen ei ollenkaan onnistu, kertoo usein eturaajaan vaikuttavien lihasten vaillinaisesta käytöstä. Mitä kauemmin hevonen liikkuu toispuoleisesti tai/ja jännittyneenä etuosastaan, alkaa se näkyä koko kehon toiminnassa. Selkä lakkaa toimimasta ja takaosan voimantuotto heikkenee, kun lihasketjut eivät pääse toimimaan oikein. Etupainoisuus liikkuessa lisääntyy mikä taas on omiaan altistamaan erilaisille rasitusvammoille. Takajalkojen aktiivisen käyttöön tarvitaan rento niska ja avoin, vahva etuosa.

Supistuneet lihakset etuosassa vaikuttavat myös hermoston toimintaan, joka voi näkyä hevosen mielentilassa säikkymisenä ja rauhattomuutena.

Hieronnan, venytysten ja erilaisten kehoterapiamuotojen lisäksi lihasten toimintaan voidaan vaikuttaa erilaisilla ratsain tai maastakäsin tehtävin harjoituksin. Maapuomit eri variaatiolla, erilaiset väistöt ja taivutukset, siirtymiset tai vaikka laukkaaminen kevyessä istunnassa avaavat tehokkaasti kehon heikosti toimivia osia. Koska hevoset ovat todella herkkiä istunnasta tuleville painoavuille, voi pelkkä ratsastajan istunnan korjaaminen ratkaista hevosen kääntymis- tai taipumisongelman. Puristavien varusteiden poissulkeminen on edellytys liikelaajuuden palauttamiselle. (mekaaninen este)

Tasapainoinen harjoittelu ja liikeratojen oikeaoppisuus vahvistavat etuosan syviä lihaksia (Ratsastus pitkässä ja matalassa muodossa!!) jotka mahdollistavat, että hevonen jaksaa kantaa etuosansa, ja pystyy kulkemaan "oikein päin" myös kootummassa asennossa.

Pitkästä ja matalasta muodosta voit lukea lisää blogista: MIKSI HEVOSTA TULISI RATSASTAA ETEEN JA ALAS ASENNOSSA RIITTÄVÄN USEIN JA MITÄ SE OIKEIN TARKOITTAA?OIKEINPÄIN VAI VÄÄRINPÄIN?

Seuraa Facebookissa tietoiskuja etuosan lihaksista #tmiJasyr-Elinvoimaa hevosellesi


Jaana ja Mari

(Kuva netistä: Picryl)